Ziekenhuis - Muhammed Sisawo, gids en taxi in Gambia

Muhammed Sisawo
Uw gids in Gambia
Ga naar de inhoud

Ziekenhuis

Dagtrips
In het dichtbevolkte Serekunda (ruim 300.000 inwoners) staat het Jammeh Ziekenhuis. Dit ziekenhuis heeft een heel beperkt aantal bedden voor opname en een polikliniek. Er wordt spreekuur gedaan door vroedvrouwen, door een kinderarts, er is aandacht voor oogproblemen en er is beperkte tandheelkundige zorg. Ook is er een consultatiebureau en een speciaal spreekuur voor tbc-patiƫnten. Het ziekenhuis heeft een klein laboratorium en beschikt over een echo apparaat om zwangerschapecho's te maken.

De gezondheidszorg in Gambia staat op een laag peil. De belangrijkste knelpunten zijn een gebrek aan geschoold personeel, onvoldoende medicijnen en apparatuur en onbetrouwbare stroom- en watervoorzieningen. Dat is niet alleen nadelig voor de gezondheid van de Gambiaanse bevolking, maar het maakt het werk van de weinige artsen en verpleegkundigen nog eens extra zwaar.
Op het platteland zijn in de wat grotere dorpen kleine (kraam-)klinieken. In zo'n kliniek met vaak wel een verzorgingsgebied van 25.000 mensen of meer, werkt soms een arts, maar meestal zijn er alleen maar een verloskundige en twee of drie verpleegkundigen. De omstandigheden in deze plattelandsklinieken zijn bedroevend. Er zijn onvoldoende bedden en matrassen, de gebruikte instrumenten kunnen niet goed worden gesteriliseerd en er is geen koeling voor de medicijnen en het ontbreekt aan beddenlakens. Bovendien is het sanitair vaak kapot en voor de schoonmakers zijn er geen emmers, bezems en schoonmaakmiddelen.

Contact
Muhammed Sisawo
Telefoon: 00220/9928269
Email: mjsafari.holidaytogambia@gmail.com
Contact Ilse
Wij kunnen niet als tussenpersoon fungeren, maar als je behoefte hebt aan meer informatie/referenties (in het Nederlands), kun je bellen of mailen naar:
Ilse van Lieshout
Telefoon: 06-23656100
Email: ilsevlieshout@hotmail.com

Terug naar de inhoud